Uncategorized

Ce poate face o psihoterapie?

de Catalina Hetel, psihoterapeut

-Sa identifice gandurile distorsionate, maximizarile, lipsa de nuanta in gandire, personalizarea, autoculpabilizarea.

-Sa ajute pentru ameliorarea competentelor relationale. sa inveti sa ceri, sa spui “nu”, sa spui ce simti fara teama ca vei fi interpretat gresit sau judecat.

-Sa identifice sursele de insatisfactie personala

-Sa modifice schemele de comportament automat, repetitiv, neadaptat, tendinta spre reactii dsproportionate.

-Sa ofere tehnici de rezolvare a problemelor si scheme de comunicare

-Sa identifice pierderile din istoria depresivului si relatia depresivului cu pierderea

-Sa identifice conflictele interne si modalitatile de aparare inconstienta in fata acestora

Idei gresite despre psihoterapie

 

Psihoterapia da dependenta: Gresit. Psihoterapia este o relatie sanatoasa intre doua persoane adulte. Scopul acesteia este cresterea si dezvoltarea personala, intretinerea unor relatii mature  si evitarea relatiilor de dependenta

Psihoterapia dureaza mult timp si costa multi bani: Procesul dureaza atata timp cat este nevoie. Ceea ce s-a construit in ani nu poate fi reparat intr-o ora. Psihoterapia este un serviciu specializat oferit de specialisti pregatiti in domeniu si costa la fel ca orice alt serviciu.

Esti si mai tulburat dupa. Psihoterapia te insoteste sa retraiesti conflicte vechi care insa te afecteaza in trecut. Poate sa te doara dar cu siguranta vei face fata. In fond, orice “pansare” a unei rani doare inainte de a se vindeca.

Nu primesti sfaturi deci nu e buna de nimic. Sfaturi poti primi de la oricine. Psihoterapeutul nu ofera sfaturi sau solutii ci te insoteste sa cresti pentru a gasi tu propriile solutii, cele mai bune pentru tine.

Psihoterapeutul e mai nebun decat pacientii sau nu are cum sa inteleaga ce simti dupa ce a citit doar cateva carti. Psihoterapeutul este un specialist care a invatat sa descifreze tainele suferintei umane. Este om, dar a urmat la randul lui o analiza personala riguroasa.