Articole psi

Manipularea ca mod de relationare

Manipularea inseamna putere si control iar armele ei sunt vinovatia si frica.

Cum afli ca esti manipulat? Cine sunt manipulatorii?

Manipularea are extrem de multe forme. Cand simti ca reactia sau cuvintele cuiva iti provoaca resentimente, desi aparent, rational, acea persoana pare manata de bune intentii, atunci sa stii ca in mare masura esti supus unei manipulari. Manipulatorii iti vor, intotdeauna, aparent, binele. In realitate, ei au nevoie de control si te conving ca tu nu esti in stare sa discerni binele de rau si sa-ti controlezi propria situatie. In cazuri grave, manipulatorul, fie ca este parinte, fie sot, preia subtil controlul asupra vietii tale, astfel incat orice pas ai face, esti convins ca gresesti daca nu faci asa cum e bine pentru cel care iti vrea “doar binele”. Este un joc subtil care consuma multi nervi si multa energie. Si ceea ce este mai tragic, este ca manipularea imbraca forme subtile de asa zisa iubire si te subjuga pana la momentul in care nu mai reusesti sa stii cine esti cu adevarat, ce e cu adevarat bun sau rau in viata ta sau in general.

 

Cum actioneaza manipulatorii?

Manipulatorul adopta diverse manifestari care te fac sa te simti vinovat pentru ceea ce crezi, spui sau faci. Devine manios, te injoseste, exagereaza situatiile, iti creaza un sentiment de frica, te intimideaza, te judeca, te ameninta, te face sa te simti vulnerabil. Daca este parintele tau, iti arata cate sacrificii a facut el pentru tine si cum tu copilul nerecunoscator, alegi sa faci un anumit lucru, fara sa te gandesti la ceea ce isi doreste, el parintele. Daca este sot, acesta te ameninta cu parasirea, cu sinuciderea, cu starile lui de rau, cu mania sa, pornind de la ceva ce tu faci sau spui.

 

Ne simtim vinovati

Una dintre armele fundamentale ale manipulatorilor este sentimentul tau de vinovatie. Vinovatia inseamna un sentiment permanent de culpabilitate pentru orice se intampla, sentimentul ca am facut ceva rau, ca am gresit, ca am ranit. Totul incepe cu dezaprobarea parentala si culmineaza cu o viata intreaga in care suntem responsabili si pentru schimbarea climei si traim intr-o permanenta cautare a pedepsei. Uneori ne simtim vinovati si pentru ca scapam de sentimentul de vina. Este motivul pentru care multi oameni refuza sa recurga la o psihoterapie sau chiar daca o incep nu o duc pana la capat pentru ca se tem sa se simta bine, se tem ca daca ei se simt bine, vor fi pedepsiti in alt fel. In relatia cu manipulatorul, ne simtim permanent vinovati pentru straile acestuia sau pentru actele lui, pentru nereusitele lui si pentru dorintele lui neimplinite.

 

Ne temem permanent de ceva

Atunci cand ne temem, lasam pe altcineva sa preia conducerea vietii noastre si suntem astfel extrem de usor de manipulat. Traim intr-o lume in care temerile noastre fundamentale cum ar fi teama de moarte, de pierdere, de ranire, de dezintegrare sunt exploatate zilnic in diverse moduri subtile. Daca deschizi un televizor, vei gasi in 10 minute, cel putin 10 moduri in care ti se poate intampla ceva rau. Si totusi, omenirea a supravietuit. Noi de ce nu am face-o?  In relatia de cuplu, atunci cand exista un manipulator, acesta va exploata permenent diversele noastre frici: frica de a ramane singuri, de a fi parasiti, de a fi loviti, de a ne pierde statutul. Relatia poate ajunge un sir lung de exploatari a laturii vulnerabile a celuilalt.

 

Pentru orice manipulator exista o victima

Ca sa fii manipulat este nevoie sa intri in acest joc. Manipulatorul nu doreste decat sa preia controlul asupra relatiei. Daca nu reuseste sa te faca sa te simti mic sau sa te enerveze, atunci nu reuseste sa isi stabileasca jocul. Apararea nu presupune nici pasivitate, dar nici agresivitate, ci analiza propriilor sentimente pentru a nu le lasa pe ele sa il ajute pe manipulator. Exista situatii cand putem ignora situatia si sa nu intram in joc si exista situatii cand putem neutraliza situatia, ripostand clar si la obiect si refuzand sa fim manipulati. Pentru a face acestea este nevoie sa ne intrebam de unde provine sentimentul de vinovatie, daca am facut intr-adevar ceva rau sau este un sentiment din trecutul nostru, exploatat de catre manipulator. De asemenea, de unde vine anxietatea sau teama, daca teama ta are un motiv real sau este o teama imprumutata din valorile familiei, si deci fara un temei concret.

de Catalina Hetel, psihoterapeut

 

Comments Off on Manipularea ca mod de relationare