Uncategorized

Psihodrama ca metoda de lucru cu grupuri de parinti si copii (II)

articol de Catalina Hetel aparut in revista Impreuna numarul 13 din septembrie 2008

Activitatile  de  incalzire  unde membrii grupului se cunosc intre ei, se obisnuiesc unul cu altul si cu conditiile de lucru in grup. Prin joc  si  corporalitate,  prin  interactiunea  fizica  si verbala  a  membrilor,  se  urmareste  cresterea increderii  si scaderea  anxietatii. Se  urmareste  ca membrii grupului sa se cunoasca, sa se accepte si sa accepte  cadrul  in  care  se  lucreaza  si  momentul specific  al  lucrului.  Intre  membrii  grupului  se dezvolta sentimente de incredere, siguranta, autodezvaluire. Se urmaresc starile psihice cu care fiecare membru  al  grupului  vine  si  relatiile  care apar (simpatie, atractie, antipatie, indiferenta). Corporalitatea si corporalizarea urmaresc cresterea si imbunatatirea imaginii de sine, existand o stransa legatura  intre  relatia cu propriul corp si stima de sine. Membrii grupului, adulti sau copii sunt pusi sa “faca ceva singuri sau impreuna”. Accentul este pus pe “a face” si nu pe “a spune”. Datorita faptului ca nu se emit judecati de valoare sau aprecieri de tip bine rau, o cerinta de tipul “construieste un loc in care sa  te simti bine si adu cu  tine persoanele pe care  tu  le doresti  alaturi”,  a  fost  o  sursa  de  creativitate  pentru  toti membrii  grupului  care  au putut sa treaca dincolo de barierele realitatii, dar si o modalitate de a exprima relatiile reale, neatinse de ceea ce “trebuie”, intre copil si cei dragi lui. H.(9 ani) a adus in locul lui ideal si niste prieteni, pe care parintii ii credeau “copii rai” si ii interziceau lui H sa se joace cu ei de teama ca l-ar putea rani sau ca lar face sa sufere. Alte activitati sunt cele intermediare care presupun o “intoarcere spre sine, spre propriile probleme, relatii. Se urmareste identificarea problemelor care “framanta grupul”. Sunt folosite diverse metode: jocul de rol care presupune plasarea persoanei intr-un alt rol  (personaj  de  poveste, mama,  tata, ruda etc) si actiunea acesteia din prisma acestui rol.

Jocul de rol presupune pe de o parte “a fi in locul celuilalt” si a putea sa privesti situatia prin ochii  acestuia, iar pe de alta parte “a fi plasat in situatii  noi” pentru a putea intelege situatii diferite.

De exemplu, copilul poate deveni parinte si invers,  pentru a intelege anumite probleme aparute Cand  M. a jucat rolul fiului sau de 12 ani care trebuia sa  plece la scoala, a recunoscut ca “mama ma crede un  copil mic si neajutorat si pentru ca sunt bolnav, vrea sa faca totul in locul meu. As vrea sa incerc sa fac singur anumite lucruri, cum ar fi alesul hainelor sau  facutul  ghiozdanului,  dar  mi-e  teama  ca  o  voi  supara daca nu le fac bine.”

• interviul multiplu, in care toti membrii grupului  joaca  pe  rand  acelasi  rol.  Scopul  este  identificarea matricilor de gandire  ale persoanei,  problemele, modul in care aceasta se raporteaza la  realitate. Atat copiii cat si adultii pot sa fie pe rand  personaje  de  poveste  sau  din  realitate  si  sa  actioneze sau sa raspunda la intrebari din acest rol

• inversiunea de rol (joci rolul unei persoane cunoscute, incercand sa patrunzi  motivatiile  si  sentimentele acesteia)

• oglinda (dupa ce ai jucat un rol, altcineva reia  ceea ce ai facut tu, avand astfel ocazia sa vezi si sa  analizezi din exterior ceea ce s-a intamplat cu tine)

• dublul (altcineva pune in cuvinte ceea ce simti  si gandesti, cuvinte pe care tu nu le-ai spus)

• sociometria este metoda de analiza a matricei  grupului, a pozitiei fiecarui membru  in  grup, a legaturilor  si  afinitatilor  create  intre  membrii grupului. Asemanator acestor  pozitii in grup se structureaza si pozitia persoanei in alte grupuri sociale, fapt care poate identifica anumite probleme sau poate pune persoana intr-o lumina noua, pozitiva.

E. (11 ani) credea despre sine ca datorita bolii sale nu poate fi acceptata intr-un grup si ca ceilalti cred despre sine ca este “altfel”.  In realitate, mesajele primite de la ceilalti copii au evidentiat faptul ca problemele de sanatate si hadicapul fizic al lui E nu erau evidentiate in grup, ca era acceptata de catre aproape toti membrii grupului si ca era considerata “inteligenta”, cea care a citit cel mai mult si care putea da informatii si sfaturi.

In urma jocurilor intermediare, se ajunge la crearea unei  anumite  stari  in  care  se  poate  lucra  cu  un protagonist, suficient incalzit si disponibil de a juca o scena  reala  din  viata sa. Protagonistul, este o interventie  terapeutica  focalizata  pe  unul  dintre membrii grupului, care va “juca” o scena din viata sa, condusa de regizorul terapeut, ceilalti membrii ai grupului avand rolul de alter-ego (personaj din scena) sau de auditor participant. Pe o scena improvizata in fata auditoriului, se va fixa locul si timpul scenei, iar cu ajutorul settingului (obiecte) si a celorlalti membrii ai grupului care vor juca celelalte roluri din scena, protagonistul va  retrai  concret,  intr-un  cadru securizat si sub conducerea unui regizor profesionist, un moment semnificativ din viata sa. Scopul scenei este de a se produce o “reasezare” a lucrurilor, a sentimentelor, o intelegere, o iluminare, in favoarea protagonistului si in scopul unei mai bune adaptari si intelegeri a situatiei.

De exemplu, putem lua o scena in care V. (16 ani), a aflat  ca  are  o  boala  grava,  care  va  necesita  un tratament  costisitor  si  de  lunga  durata.  Scena  se petrece in cabinetul doctorului, alaturi de V. si de doctor fiind si parintii sai aflati in divort.  Asistam la  dezvaluirea  sentimentelor  celor  implicati  in scena, la faptul ca V. nu constientizeaza gravitatea situatiei,  dar  isi  face  griji  pentru  suferinta  si framantarile mamei si pentru faptul ca va fi nevoit sa renunte la baschetul de performanta. Vazuti prin ochii lui V., mama se simte neajutorata si singura, iar tata se simte vinovat pentru cele intamplate. In finalul  scenei,  V.  ajunge  sa  nu  nu  mai  considere renuntarea  la  sportul  de  performanta  ca  o mare tragedie, sa gaseasca surse alternative de satisfacti (se  gandeste  ca  i-ar  placea  sa  devina medic).  In acelasi timp, afirma ca ii este mila de mama sa si ca

nu isi acuza tatal pentru ca a divortat de mama sa. Practic  s-a produs o asezare a  sentimentelor  si ocoerenta a gandurilor si a actiunilorCele trei grupuri pentru mame si copii si-au dovedite ficienta de-a  lungul  timpului. Aducand oamenii impreuna, copii cu probleme de sanatate alaturi decopii  sanatosi,  parinti  si  copii,  mame  de  copii

bolnavi  alaturi  de  mame  de  copii  sanatosi,  a descoperit  eficienta  exprimarii  sentimentelor,  a impartasirii, a comunicarii interumane, dincolo de carti, de medici, de sfaturi si de reguli

“Jocul de rol presupune pe de o parte “a fi in  locul  celuilalt”  si  a  putea  sa  privesti situatia prin ochii acestuia, iar pe de alta parte “a fi plasat in situatii noi” pentru a putea intelege situatii diferite.