Articole psi

Cauzele psihologice ale bolilor

Fiinta umana este un sistem compus din corp, ratiune si spirit. Nu mai e un secret faptul ca orice dezechilibru manifestat intr-o parte a acestui sistem se manifesta in intreg sistemul. Dezechilibrele in gandire duc la dezechilibre emotionale, dezechilibrul din corp ne da adesea ganduri deformate despre viata dar cel mai important lucru pe care e bine sa il stim este faptul ca dezechilibrul emotiilor noastre, a sufletului nostru se reflecta in corpul nostru.

Bolile nu sunt intamplatoare, ne imbolnavim de o anumita boala si o anumita parte a corpului nostru este mai sensibila decat alta. Aceste aspecte sunt mesaje pe care interiorul nostru ni le transmite in scopul de a repara dezechilibrul aparuit. De mii de ani suntem mai constienti de corpul nostru decat de sufletul nostru, corpul este tangibil, real, drept pentru care suntem mult mai dispusi sa ii ascultam semnalele. Tratam mult mai usor o durere de cap decat tensiunea interioara care o genereaza. Astfel, corpul nostru s-a obisnuit sa dezvolte boli care sa fie mesagerii ascultati ai interiorului nostru.

Doar ca daca alegem sa tratam doar boala, doar acea boala, fara sa luam in calcul si tensiunea interioara care a generat-o, nu vom repara cauza adevarata a aparitiei acelei boli, astfel incat boala ori va recidiva, ori va reaparea sub o alta forma, o alta boala.

Omul este facut sa fie sanatos si intotdeauna va tinde spre obtinerea echilibrului . Boala este un semnal prin care corpul ne transmite ca exista o trauma, o rana nevindecata, un conflict interior sau cu exteriorul.

Lucie Bernier, psihoterapeut, coordonatorul lucrarii Marele Dictionar al Bolilor si Afectiunilor, tradus si in limba romana si aparut la Editura Ascendent afirma ca: “A constientiza ce sunt si ce sunt pe cale sa devin este extrem de captivant cand ceea ce descopar in mine este frumos si pozitiv. Ce se intampla insa cand descoperirile care rezulta dintr-un proces de autocunoastere ma pun in fata faptului de a vedea fatete ascunse ale personalitatii mele, care implica si necesitatea de a deveni constient de afectiunile de care sunt atinsa, care s-au instalat in interiorul corpului meu?

(…) boala, oricare ar fi ea este o experienta (…) o ocazie pentru mine de a ma opri, de a ma interoga asupra a ceea ce se intampla in viata mea”.

Jacques Martel

Jaccques Martel, psihoterapeut, autorul aceleiasi lucrari afirma in introducere ca “suntem cu totii diferiti si constientizam lucrurile diferit, fiecare pe drumul lui. Astfel, fenomenul de respingere poate declansa o boala la o persoana dar nu neaparat si la cealalta. Asta depinde de felul in care m-am simtit afectat constient sau inconstient. Daca strsul meu psihologic este suficient de mare, el va fi transpus de catre creier intr-un stres biologic sub forma de boala”.

In continuare vom incerca sa va aducem in atentie cateva citate din cartea de mai sus, legate de bolile cele mai des intalnite. Speram ca acesta sa fie un prilej de reflectie si de autoanaliza legat de propria viata si de sensul experientelor traite.

 

Cauzele psihologice ale alcoolismului

Cauzele psihologice al alergiilor

 

 

Catalina Hetel, psihoterapeut

Comments Off on Cauzele psihologice ale bolilor