Articole psi

Grupul ca instrument terapeutic

Grupul este un instrument terapeutic care exploreaza relatiile create intre oameni, care te ajuta sa cresti cu curaj alaturi de altii ca si tine, sa iti exprimi starile si trairile cu demnitate, sa inveti sa asculti, sa creeezi, sa te adaptezi.

Individul se situeaza intotdeauna intr-un sistem in care el reprezinta unul dintre elemente.

Grupul terapeutic prezinta o anumite dinamica in sensul ca, intr-un grup, fiecare participant are tendinta de a reproduce genul de relatie pe care il stabileste si in exterior.

Intr-un grup terapeutic se utilizeaza metoda intalnirii autentice “aici si acum” prin jocuri si exercitii pentru a ameliora relatia interpersonala, amplificand dinamica sentimentelor in detrimentual dimensiunii intelectuale.

Psihodrama este metoda terapeutica inventata de Moreno utilizand limbajul si comportamentul corporal prin puneri in scena, in care conflictele intalnite in exterior sunt jucate din nou aici si acum, cu alti parteneri reprezentand mama tata sau alte personaje, in scopul modificarii comportamentelor nesatisfacatoare.

Psihodrama prilejuieste intalnirea intre membrii grupului prin intermediul empatiei si al confruntarii. Membrii grupului devin coterapeuti dar si cobeneficiari ai travaliului terapeutic comun.

Psihodrama nu este numai discurs deoarece si corpul este mobilizat in actiune, oferind o viziune de ansamblu a problemei.

Inversiunea de rol, metoda caracteristica psihodramei permite intalnirea cu celalalt, sa privim realitatea prin ochii celuilalt si sa reluam relatia pe alte premise.

Jocul se situeaza la limita imaginarului cu realul. Jocul stapaneste timpul si ne permite sa lucram asupra trecutului, prezentului si viitorului, aici si acum si sa le integram in viata noastra.